Sałatka z brokułów
Daje dwie porcje
- jeden duży lub dwa małe brokuły
- sok z małej cytryny (ok. 50 ml)
- 2 Ł balsamico
- 5 Ł oliwy
- szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki
- 1/2 ł mielonego cynamonu
- garść migdałów w płatkach
- sól i czarny pieprz do smaku
- Brokuły podzielić na różyczki i gotować na parze 10 minut.
- Migdały uprażyć na suchej patelni.
- Przygotować dressing z reszty składników. Gorące brokuły zalać sosem.
- Zostawić do ostygnięcia i przegryzienia (co najmniej 1h po ostygnięciu)
- Przed podaniem posypać migdałami
Uwagi do wykonania:
ad. 1 Można ugotować klasycznie. Generalna zasada jest taka: bardziej niż zblanszowane, miękkie, ale chrupkie. Łodygi wyrzucam, czas potrzebny na obróbkę wydaje mi się niewspółmierny do osiągniętego efektu.
ad. 2 Powinny zacząć pachnieć i zmieniać kolor na złotobrązowy. Trzeba mieszać i/lub podrzucać, żeby się nie przypaliły.
ad. 3 Dressing jest bardzo cytrynowy - klasyczny winegret robi się w stosunku kwasu (octu lub soku) do oliwy 1:3. Można oczywiście dowolnie pomanipulować proporcjami. Oliwa oczywiście extra vergine.
Niechcąco wyszło slow-carb, przy okazji cynamon i sok z cytryny obniżają poziom cukru we krwi. Rzekomo.
Niechcąco wyszło slow-carb, przy okazji cynamon i sok z cytryny obniżają poziom cukru we krwi. Rzekomo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz