* Np. moja siostra odmawia otwierania prezentów świątecznych, bo są tak cudownie zapakowane.
W naszym pobliskim warzywniaku znaleźliśmy z Robaczkiem w tym tygodniu przecudnej urody pieczarki - bardzo drobne, w porywach półtora centymetra średnicy. Były tak urocze, że nie mogliśmy się powstrzymać i nabyliśmy pół kilo z zamiarem zrobienia bliżej nieokreślonego czegoś, oczywiście zachowując atrakcyjną formę malutkich grzybków.
Coś mi świtało, że w książce "Tapas" (od czasu do czasu bywa w Lidlu, ostatnio widziałem chyba w zeszłym tygodniu, więc może jeszcze jest - polecam, jest jak tanie wino - dobra i tania) widziałem jakieś przepisy na pieczarki marynowane w soku cytrynowym - oczywiście źle pamiętałem i było to balsamico, na dodatek przepisy zakładały posiekanie pieczarek na sposób Zbójcerzy*. Przyjąłem do wiadomości ocet, ale szatkowanie zignorowałem. Wynik kompromisu poniżej, w postaci tekstowej i powyżej, w rastrowej.
* Na plasterki! Ktoś jeszcze kojarzy kontekst, czy już zupełnie stetryczałem?
Pieczarki marynowane w oliwie i balsamico
Daje dwie duże lub cztery małe porcje
- 500g małych pieczarek (lub dużych pokrojonych na kawałki o średnicy ok. 1.5 cm)
- 2-5 ząbki czosnku (w zależności od wielkości ząbków i indywidualnych upodobań)
- 1/2 szklanki posiekanej pietruszki
- 3 Ł octu balsamicznego
- 2 Ł oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- Pieczarki dokładnie opłukać (nie obierać!), usuwając wszelkie zabrudzenia i zblanszować w osolonym wrzątku przez 5 minut.
- Czosnek posiekać w drobną kostkę, zmieszać z octem, oliwą i pietruszką, doprawić solą i pieprzem.
- Dressing zmieszać z ciepłymi pieczarkami, odstawić na co najmniej 6 godzin.
Po prawdzie to można jeść od razu, takie są smaczne. Niebentowo można podać jako zimną lub ciepłą przystawkę. Dodatkowo można do pieczarek dodać (jak zachęca wspomniana książka) oliwek lub papryczki chilli.
Ciekawy pomysł na pieczarki :) Uważam, że wyglądają dużo ładniej jak są w całości.
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam przygodę z bentowaniem. Adres mojego bloga to:
www.bentomaniak.blogspot.com
Oooo, zaczyna się robić ciasno w bentoniszy ;-) Witam!
Usuń