* Dla Pań: w kolorze oberżyny.
Przed napisaniem tego posta miałem zamiar jeszcze raz zrobić opisywaną potrawę, żeby zrobić lepsze zdjęcie, ale w tzw. międzyczasie na Kwestii Smaku pojawił się przepis na stir-fry z bakłażanem, więc w zamian zdjęcie tego wynalazku. Smakował pozytywnie grzybowo, można spokojnie oszukiwać biesiadników.
Bakłażan duszony w sosie sojowym
Daje dwie porcje
- 2 średnie bakłażany
- 2 Ł sosu sojowego
- 3 Ł cukru
- suszona papryczka chili
- olej sezamowy
- Bakłażany ponakłuwać dokładnie, na całej powierzchni wykałaczką lub widelcem.
- Sos sojowy, cukier i suszoną chili umieścić w patelni. Na dużym ogniu rolować oberżyny w płynie, gdy zostanie go połowa, zmniejszyć ogień do średniego i dalej obtaczać bakłażany.
- Po odparowaniu lub wchłonięciu prawie całego płynu dodać na patelnie niewielką ilość oleju sezamowego i obtoczyć w nim dokładnie warzywa.
Przepis jeszcze prostszy od poprzedniego, sprowadza się do ponakłuwania i poobtaczania, zero krojenia, zero obierania, zero wysiłku. Poza tym potrawa jest najzwyczajniej w świecie smaczna, na ciepło i z bentowego pudła.
yummy! uwielbiam tak przyrządzonego bakłażana,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!,
Szana :)