*Ebay. Wiadomość zła: koszt wysyłki jest równy lub przekracza nieco wartość towaru. Wiadomość dobra: całość zamyka się w 30 PLN. Wiadomość zła: dostaje się 50 g tubkę.
** Overdressed. Chętnie się poprawię, jeśli ktoś znajdzie lepsze tłumaczenie, nie zawierające rdzenia jeba.
*** Pasta jest po pierwsze jedzeniem biedoty (przynajmniej takie miała skromne pochodzenie - trufle zaczęto ładować do środka dużo później), po drugie była jedzona bez żadnych dodatków - dopiero w XVI wieku wynaleziono sos pomidorowy. Makaroniarze w przeważającej większości używają sosów oszczędnie, chcąc cieszyć się również smakiem, nomen omen, makaronu (zwłaszcza świeżo zrobionego). Restauracje na całym świecie najczęściej miast męczyć się z wytwarzaniem pasta fresca, podają kupowaną w worach pasta secca (czyli makaronna suszonna), którą ciężko odróżnić, jeśli jest kompletnie pokryta sosem. A Naród myśli, że tak jest dobrze, bo w domu sam robi makaron z torebki i z ogromną ilością sosu z torebki. Dobrze, że chociaż jedzą z talerzy, ale myślę, że odpowiednia torebka niedługo się pojawi.
Sałatka szparagowa z sosem musztardowym
Daje dwie porcje po ok. szklance
** Overdressed. Chętnie się poprawię, jeśli ktoś znajdzie lepsze tłumaczenie, nie zawierające rdzenia jeba.
*** Pasta jest po pierwsze jedzeniem biedoty (przynajmniej takie miała skromne pochodzenie - trufle zaczęto ładować do środka dużo później), po drugie była jedzona bez żadnych dodatków - dopiero w XVI wieku wynaleziono sos pomidorowy. Makaroniarze w przeważającej większości używają sosów oszczędnie, chcąc cieszyć się również smakiem, nomen omen, makaronu (zwłaszcza świeżo zrobionego). Restauracje na całym świecie najczęściej miast męczyć się z wytwarzaniem pasta fresca, podają kupowaną w worach pasta secca (czyli makaronna suszonna), którą ciężko odróżnić, jeśli jest kompletnie pokryta sosem. A Naród myśli, że tak jest dobrze, bo w domu sam robi makaron z torebki i z ogromną ilością sosu z torebki. Dobrze, że chociaż jedzą z talerzy, ale myślę, że odpowiednia torebka niedługo się pojawi.
Sałatka szparagowa z sosem musztardowym
Daje dwie porcje po ok. szklance
- pęczek szparagów
- 1 surowe żółtko
- 1 ł sosu sojowego
- 2 ł japońskiego proszku musztardowego, rozrobionego w 2 ł wody lub 4 ł musztardy dijon lub angielskiej
- (opcjonalnie) katsuobushi (suszone płatki z tuńczyka bonito)
- Szparagi oczyścić, pokroić w jednokęsowe kawałki, zblanszować 1-2 min.i ochłodzić w lodowatej wodzie.
- Zmieszać składniki dressingu miotełką. Przed podaniem zmieszać ze szparagami.
Przelewanie wodą ma na celu zatrzymanie procesu gotowania się szparagów - w przypadku zielonych pozwala również zachować kolor.
O smaku się nie wypowiadam, bo czułem głównie musztardę. Szkoda.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń