Śmietnik warzywny-słodko kwaśny
Daje ok. 4 szklanki
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- po jednej sporej czerwonej, białej i żółtej cebuli
- 2 czerwone papryki
- spora szczypta soli + do smaku
- 3 Ł oleju
- szklanka przecieru z pieczonej dyni
- 3 Ł łagodnego octu jabłkowego (lub z cydru)
- Marchewki i pietruszkę obrać, pokroić w zapałki. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, paprykę w kostkę 1,5x1,5 cm.
- Olej rozgrzać w garnku z grubym dnem, wrzucić warzywa, posypać solą i zamieszać.
- Gotować na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać przecier z dyni i ocet, pogotować jeszcze chwilę.
Sól pomaga warzywom oddać wodę, dzięki temu zajzajer robi się pod koniec dość gęsty. Wersja dla nie posiadających mrożonego przecieru z pieczonej dyni: wrzucić na rozgrzany olej (w tym przypadku lepsze byłoby masło) cebulę i powoli dusić na małym ogniu (nie przysmażać!). Cebula skarmelizuje - co prawda zrobi się brązowa, ale będzie słodziutka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz