środa, 30 stycznia 2013

Soboro z tuńczyka

O soboro pisałem już kiedyś tutaj. Przepis z Just Bento. Zastosowanie takie samo, jak tradycyjnego soboro - można użyć w charakterze furikake, można uratować podeschły ryż z poprzedniego dnia, można nadziać onigiri. Na upartego można użyć jako pasty do kanapek.


Soboro z tuńczyka
Daje jedną porcję (ok. szklankę)

  • puszka tuńczyka w wodzie 
  • 1 czubata łyżeczka startego imbiru
  • 2 Ł brązowego cukru
  • 3 Ł soku z ananasa
  • 2 Ł sosu sojowego
1. Zawartość puszki wrzucić na patelnię (nie odsączać) i umieścić na średnim ogniu. Podgrzewając rozdrobnić rybę pałeczkami lub widelcem na małe kawałki. 
2. Dodać imbir, cukier i sok i mieszać, aż większość wilgoci odparuje. 
3. Odsunąć tuńczyka na bok, w zwolnione miejsce wlać sos sojowy (powinien zawrzeć), zmieszać z tuńczykiem. Doprawić cukrem i sosem sojowym do smaku.

Można też użyć tuńczyka w oleju, ale jego zdecydowanie trzeba odsączyć i odcisnąć na sicie, bo będzie za tłusty. Sok ananasowy daje przyjemny słodko-kwaśny posmak (chociaż ananasa w ogóle nie czuć) - autorka oryginalnego przepisu poleca eksperymenty z sokiem pomarańczowym, a ja z cytrynowym lub z limonki. 

2 komentarze:

  1. o, przepis łatwy - idealny dla mnie. Z chęcią wypróbuję, chyba najchętniej jako nadzienie do onigiri.
    Pozdrawiam.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. też chętnie spróbuję, pewnie z limonką... To moja nowa miłość!

    OdpowiedzUsuń