Soboro z tuńczyka
Daje jedną porcję (ok. szklankę)
- puszka tuńczyka w wodzie
- 1 czubata łyżeczka startego imbiru
- 2 Ł brązowego cukru
- 3 Ł soku z ananasa
- 2 Ł sosu sojowego
1. Zawartość puszki wrzucić na patelnię (nie odsączać) i umieścić na średnim ogniu. Podgrzewając rozdrobnić rybę pałeczkami lub widelcem na małe kawałki.
2. Dodać imbir, cukier i sok i mieszać, aż większość wilgoci odparuje.
3. Odsunąć tuńczyka na bok, w zwolnione miejsce wlać sos sojowy (powinien zawrzeć), zmieszać z tuńczykiem. Doprawić cukrem i sosem sojowym do smaku.
Można też użyć tuńczyka w oleju, ale jego zdecydowanie trzeba odsączyć i odcisnąć na sicie, bo będzie za tłusty. Sok ananasowy daje przyjemny słodko-kwaśny posmak (chociaż ananasa w ogóle nie czuć) - autorka oryginalnego przepisu poleca eksperymenty z sokiem pomarańczowym, a ja z cytrynowym lub z limonki.
o, przepis łatwy - idealny dla mnie. Z chęcią wypróbuję, chyba najchętniej jako nadzienie do onigiri.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Monika
też chętnie spróbuję, pewnie z limonką... To moja nowa miłość!
OdpowiedzUsuń