Szczotkowa kuchnia japońska

Kuchnia japońska, tradycyjna i nowoczesna oraz (pseudo)naukowe bajania na tematy ogólnożywnościowe. Może zawierać soję, orzechy, gluten i glutaminian sodu.

wtorek, 12 czerwca 2018

Blanszowany szpinak w bulionie dashi - hourensou no ohitashi

›
Ohitashi (お浸し)  to technika kulinarna, polegająca z grubsza na zanurzeniu krótko zblanszowanych warzyw w zimnym dashi. Taka ni to surowa, ni...
1 komentarz:
poniedziałek, 30 kwietnia 2018

OnigiriBar Wrocław - recenzja

›
Recenzja będzie krótka, bo lokal malutki i karta krótka. Podsumowanie tl;dr - smacznie, ale mnóstwo rzeczy do poprawienia. Ode mnie 3/5, Rob...
piątek, 30 marca 2018

Rzepa "tysiąc plasterków" - kabu no senmaizuke

›
Raz na kwartał tsukemono musi być - dziś bardzo klasyczny przepis na rzepę "tysiąc plasterków" - kabu no senmaizuke (かぶの千枚漬け). 千枚 ...
2 komentarze:
sobota, 24 lutego 2018

Nabe Wrocław - dwie recenzje

›
Streszczenie: jedzenie dobre, organizacja pracy w kuchni katastrofalna - trzeba przyjść wstępnie najedzonym, lub wybrać inny lokal. Recen...
3 komentarze:
środa, 31 stycznia 2018

Kotlet z szynki - ham katsu - z sosem tonkatsu

›
Na Netflixie można znaleźć przeuroczy japoński serial "Midnight Dinner" - adaptację mangowego tasiemca Shinya Shokudō (深夜食堂). W ka...
niedziela, 31 grudnia 2017

Rzepa duszona z mięsem soboro - kabu no soboroni

›
Od wielkiego dzwonu udaje mi się dostać w lokalnym warzywniaku u Pani Jadzi japońską rzepę - pisałem już kiedyś o tym tutaj , więc chętni mo...
czwartek, 30 listopada 2017

Czosnek w fermentowany w miso, czosnek fermentowany w miodzie

›
Lubię czosnek. Bardzo. Od zawsze. W każdej postaci. Świeży. Wędzony. Marynowany. Kiszony w kefirze. Kiszony z ogórków. Kiszony bez ogórków. ...
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer
Obsługiwane przez usługę Blogger.